Elokuussa tulee täyteen 100-vuotta siitä, kun Turkansaaren kirkko vihittiin uudelleen käyttöön ja museoalue perustettiin samalla. Tuolloin museon perustajalla Östen Elfvingillä oli toive saada tänne pohjoiseen Helsingin Seurasaaren kaltainen museoalue. Paikka, jossa vaalittaisiin ja esiteltäisiin kävijöille pohjoista historiaa ja kulttuuria. Voisin sanoa, että Östenin toive on toteutunut hyvin sadan vuoden aikana.
100 vuotta on kunnioitettava ikä museoalueelle. Turkansaaren ulkomuseon historiaan tutustuessani kunnioitukseni on kasvanut kohti kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat paikan eteen historian aikana työtä tehneet ja museon arvon nähneet. Vanhoja toimintakertomuksia lukiessani on käynyt selväksi, että useinkin museon ylläpito on vaatinut tahtoa ja mielikuvitusta. Aina ei suinkaan ole ollut helppoa. Lisäksi haluan nostaa esiin erityisesti museossa työskennelleet sadat kesätyöntekijät, jotka ovat olleet aina paikalle korvaamattomia. Tänäkin vuonna lähes pari kymmentä kesätyöntekijää ylläpitää toimintaa meidän vakituisten työntekijöiden kanssa. Kiitos siis kaikille paikan eteen työtä tehneille ja tekeville!
Niin historiassa kuin nykyään te museon kävijät olette korvaamattomia museon toiminnan ja jatkuvuuden kannalta.
Museon tehtävä on kerätä, säilyttää ja jakaa tietoa yhteisestä kulttuuriperinnöstämme. Turkansaaren ulkomuseo tarjoaa tähän erinomaisen paikan, sillä täällä voi tutustua entisajan elämään ja tapoihin näillä leveyksillä. Ulkomuseon rakennukset ja miljööt tarjoavat hienon mahdollisuuden tehdä aikamatkan menneeseen ja entisten sukupolvien elämään. Rakennusten tunnelmassa ajatukset karkaavat usein siihen, kuinka paljon maailma onkaan muuttunut ja vielä melko lyhyessä ajassa. Toisaalta voimme löytää myös paljon yhtäläisyyksiä nykyajan kanssa. Perusasiat ja tarpeet taitavat olla ihmisillä samoja, vaikka materiaalinen maailma ympärillä muuttuukin.
Museossa on tärkeää kuitenkin katsoa myös eteenpäin ja pohtia myös roolia muuttuvassa maailmassa. Itse näen, että Turkansaari voi tarjota meille monelle nykyaikana rauhoittumisen ja pohtimisen paikan hektisen ja rauhattomankin maailman keskellä. Kaunis luonnonympäristö ja vanhat rakennukset voivat parhaillaan maadoittaa meitä. Ehkä saatamme oppia myös jotakin menneiden polvien tavasta elää ja olla.
Juhlakesän ohjelmassa yhdistyvät myös perinteiset tapahtumat ja uudet sisällöt. Tuttuina ohjelmistossa jatkavat esimerkiksi juhannus, perinneviikonloppu heinäkuussa ja paikkansa vakiinnuttaneet Muksut museossa -päivät. Tänä vuonna museoalueella poltetaan myös kolmen vuoden tauon jälkeen tervahauta. Uutena ohjelmistossa on Katoavan kansanperinteen ilta, joka on aikuisille suunnattu tapahtuma. Illassa on tarkoitus nostaa esiin pimentoonkin joutunutta kansanperinnettä, tänä vuonna luonteva teema on terva.
Juhlakesän kruununa meillä on elokuun 9.päivä vietettävä kaikille avoin Turkansaari 100-juhla. Tällöin vietämme varsinaista Turkansaaren syntymäpäivää. Ohjelmassa on päivän täydeltä kansanmusiikkia ja -tanssia. Päivä kannattaa ehdottomasti varata jo kalenteriin. Syyskuun lopulla vietämme vielä Syyspäivät-viikonlopputapahtumaa, joka tarjoaa kaikille mainion mahdollisuuden päästä vierailemaan syksyiseen saareen.
Hienon juhlavuoden ohjelman lisäksi Turkansaaren ulkomuseo sai viime talven aikana uuden brändin ja virallisen logon. Brändiä oli luomassa Oulun museo- ja tiedekeskuksen viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiset sekä Turkansaaren henkilökunta. Kiitos kaikille mukana olleille! Uuden brändin lisäksi juhlan kunniaksi on julkistettu myös Turkansaaren sukkamalli, joka luotiin yhteistyössä Taito Pohjois-Pohjanmaan kanssa.
Tervetuloa kanssamme juhlimaan!
Emmi Haaraoja, museolehtori Turkansaaren ulkomuseo